image

Her er listet tre gode råd til hvordan du skal forholde dig, når det tilfrosne boligmarked tvinger dig til at leje din bolig udMange boligejere kommer i klemme, når de lejer deres bolig ud for at undgå at skulle sætte til salg på det tilfrosne boligmarked. Problemet er at lovgivningen i meget høj grad tilgodeser lejeren, mens udlejeren kan komme meget galt af sted

14.02.12

Af: Daniel Grøndal

Boliga.dk har samlet tre gode råd, hvis man vil leje ud i stedet for at sælge.

1. Fastsæten fornuftig leje
Hvis lejligheden er bygget efter 1991, er huslejen fri. Ellers er den reguleret, og ligegyldigt hvad I måtte have aftalt, kan lejeren trække dig i huslejenævnet med god mulighed for at få lejen sat ned, uden du har mulighed for at gøre noget som helst.

Huslejenævnet lægger vurderingen ud fra boligens beliggenhed og stand, og du kan blive tvunget til at betale penge tilbage til lejeren, hvis den har været for høj. Lejen skal typiske lægges på 500 kr. pr. m2. Hvis lejligheden har f.eks. et nyere køkken eller badeværelse kan huslejenævnet accepterer en højere pris på 100 eller 200 kr. mere.

Huslejenævnet kan ikke give en bindende forhåndstilkendegivelse af prisen, men du kan godt spørge hos dem om niveauet ellers kan det være en god ide at spørge hos en ejendomsmægler.

En mulighed for at undgå at komme i hænderne på huslejenævnet, er at leje ud til et firma. Det er nemlig kun private, der kan indbringe huslejen for nævnet.

2. Gør kontakten tidsbegrænset
En almindelige lejer kan i princippet ikke opsiges, og derfor skal kontrakten være tidsbegrænset. Og lejeren skal ud, når kontrakten udløber. Ellers kan lejeren tage sagen til domstolene, og hvis boligretten vurderer, at der er tale om en omgåelse af reglerne, kan du ende med en lejer, der ikke kan opsiges igen.

Det er ikke nemt at sælge en bolig, når der følger en genstridig lejer med i handlen.

Du kan dog godt få lejeren ud, men det kræver, at du selv flytter ind i boligen.

3. Klare linjer
Det skal fremgå meget tydeligt af kontrakten, hvad der følger med. Når lejemålet ophører, kan det f.eks. opstå uenighed om, hvem der ejer de hårde hvidevarer, hvis ikke det er skrevet præcis ned. Det skal også fremgå, hvilken stand lejligheden bliver overtaget i, og hvilken stand den skal afleveres i igen. Her er det en god ide at fotografere det hele igennem, før lejeren flytter ind.

Det er skal også fremgå, hvem der skal tage sig af eventuelle forpligtelser som f.eks. snerydning. Hvis ikke lejeren har forpligtet sig, kan det være dig, der skal ud og holde fortovet fri for sne.

Du skal også sikre dig, at lejeren har tilmeldt sig det forsyningsselskab, der står for opvarmning og el og gas. Hvis ikke du gør det, kan de ubetalte regninger ende hos dig

image

Etiske normer

Vi garanterer en professionel administration og en etik som overholder forskrifterne som er udgivet af Ejendomsforeningen Danmark

image

Bliv ringet op

Vi kan altid træffes på tlf. 48 26 50 44, men samtalen bliver ofte bedre, hvis vi er forberedt. Udfyld formularen, så kontakter vi dig hurtigst muligt.

image

Book et møde

Vi står altid til rådighed for et uforpligtende møde om, hvordan vi kan aflaste jer og forbedre driften på netop jeres ejendom.